Irene Oliva Castán

Irene Oliva Castán

Directora del Centre Cívic Casa Sagnier

El barri de Sant Gervasi-Galvany ocupa la part baixa de l’antic terme de Sant Gervasi, entre la Diagonal i la Ronda del Mig. De marcat caràcter residencial, és actualment una de les zones més poblades de Barcelona. Aquesta realitat demogràfica, juntament amb l’escàs moviment associatiu i el fet d’haver estat històricament un dels barris de la ciutat menys dotats d’equipaments públics, l’han configurat com una “zona dormitori” amb molt pocs espais col·lectius. Malgrat aquesta tònica general, sí que s’han donat diferents reivindicacions veïnals, i un exemple d’això és la mobilització que va començar l’any 1996 sota el lema “Salvem els jardins de Brusi” i que va donar pas a la seva obertura pública i a la conversió de la Casa Sagnier en centre cívic. Irene Oliva és la directora d’aquest equipament municipal des que es va inaugurar i actualment està coordinant tot el trasllat al nou espai de Vil·la Urània, un canvi que, segons la Irene, serà molt positiu per al districte i per a tots els seus veïns i veïnes.

Vostè no va néixer a Barcelona?
No, vaig néixer a la ciutat de Montsó, a Osca, però fa molts anys que visc i treballo a Barcelona.

I quina ha estat la seva trajectòria professional per arribar a ser la directora del Centre Cívic Casa Sagnier?
Em vaig llicenciar en Psicologia però, arran de fer diversos cursos sobre gestió cultural, quasi tota la meva carrera professional ha estat vinculada als centres cívics i a la gestió d’equipaments de proximitat. Fa 25 anys que em dedico a això. Vaig començar com a responsable de projectes socioculturals a diferents districtes de la ciutat i, el 2004, em van nomenar directora del Centre Cívic Pati Llimona, que està a Ciutat Vella. Uns anys més tard, el 2007, i coincidint amb l’obertura de la Casa Sagnier, em van demanar que portés la coordinació del projecte de Sagnier. Enguany hem celebrat el 10è aniversari de l’equipament.

 

Vil·la Urània, a la Via Augusta.

 

Què és el que més li agrada de la seva feina?
El que més m’agrada de la feina és el fet d’estar en contacte amb la gent, viure la vida del barri i dels usuaris, detectar-ne les necessites i ser un dels agents que propiciï que es posin en marxa les diferents iniciatives proposades pels usuaris i les entitats. Aquesta relació tan propera amb l’entorn és el que més em motiva.

Què se sap de la història de la Casa Sagnier?
La Casa Sagnier va ser construïda com a casa d’estiueig de la família de l’arquitecte Enric Sagnier. La casa comptava amb un jardí molt gran que arribava fins a Balmes per l’esquerra i fins al carrer Sant Eusebi per la part sud. Després de la Guerra Civil, la família Sagnier va vendre l’immoble i el que quedava del jardí, el que ara són els Jardins d’Enric Sagnier, al govern de Franco, que va traspassar-ne la gestió a la Sección Femenina per obrir un residència de dones universitàries, el Colegio Virgen de la Inmaculada. Va ser així com, des dels anys cinquanta fins a finals dels setanta, és a dir, durant tres dècades, per la Casa Sagnier van passar moltes generacions de dones que estaven estudiant a la Universitat de Barcelona i que, per ser de fora de Barcelona, necessitaven tenir un lloc on hostatjar-se. Ja amb l’arribada de la democràcia, l’edifici va passar a ser propietat de la Universitat de Barcelona (UB), però cap als anys noranta va començar una gran reivindicació veïnal per tal de recuperar per al barri els jardins i l’edifici. Finalment, l’Ajuntament va arribar a un acord amb la UB i, el 2002, es van obrir els Jardins d’Enric Sagnier. Cinc anys més tard s’inaugurava el centre cívic.

I què ha significat per al barri aquest nou equipament?
La Casa Sagnier està ubicada al barri de Sant Gervasi-Galvany i molt a prop del barri del Putxet i el Farró. Són barris amb poca vida associativa i amb manca d’equipaments públics. Però és cert que, en aquests darrers deu anys, s’ha viscut una evolució important que ha coincidit amb la inauguració i el funcionament del nostre centre cívic, que s’ha convertit en dinamitzador de la vida al barri. Per part nostra, estem molt contents d’aquesta evolució.

I això implicarà una estreta relació entre el centre cívic, el barri i el districte.
Exacte. La nostra relació amb les diferents entitats del barri és molt bona. Fem moltes col·laboracions plegats. Pel que fa al districte, l’equipament pertany al de Sarrià-Sant Gervasi i l’encàrrec de treball surt de l’Àrea de Serveis a les Persones. Sobre aquest encàrrec, nosaltres vam presentar un projecte que el districte, en el seu moment, va puntuar positivament i que aquí estem desenvolupant sota el seu control i direcció.

El Centre Cívic Casa Sagnier comparteix espai amb altres entitats: la Saleta, el Casal Infantil, el Casal de Joves i la Galeria. Com es relacionen entre ells?
La relació entre els diferents serveis del centre és molt bona. Durant aquests anys, tots els serveis han anat guanyant activitats i públic. Compartim sales i espais de manera molt estreta, i això ha servit per aprendre a coordinar-nos més enllà del que és habitual i ens ha ensenyat a respectar-nos i a valorar la feina que fan els altres serveis. Entre els treballadors hi ha molt bon ambient i crec que és un fet que es transmet cap a fora. D’altra banda, aquesta convivència també ha servit perquè les diferents franges d’edat que hi conviuen deixin de tenir la desconfiança que moltes vegades es dona al carrer o en altres indrets.

Actualment estan preparant el trasllat del centre cívic a un nou espai, Vil·la Urània. Quin és el motiu d’aquest canvi d’emplaçament?
Des d’un inici ja sabíem que la Casa Sagnier es quedaria petita per acollir tots els projectes que ara tenim. Així que, un cop l’Ajuntament ha pogut superar els entrebancs legals, s’han fet les obres del nou edifici de la Vil·la Urània per acollir el centre cívic i el projecte d’infància. El nou espai està situat al barri del Putxet i el Farró. El Casal de Joves i el Punt d’Informació de Joves es quedaran a l’edifici de la Casa Sagnier, per complir així una de les reivindicacions veïnals més antigues, que era la de tenir un espai al districte dedicat exclusivament per als joves.

Què considera vostè que s’aconseguirà amb aquesta reestructuració?
El centre cívic i el casal infantil estrenaran un edifici creat per a l’ús específic que ha de tenir. Tot està molt ben pensat i hi ha espais específics creats per a cada tipus d’activitat. A més, guanyem més del doble de superfície i tenim una sala d’actes que gairebé triplica la capacitat de la que hi ha ara mateix a la Casa Sagnier. Jo crec que tant nosaltres, que ens traslladem, com les entitats que es queden a Sagnier i els veïns i veïnes, tots, en sortirem guanyant.

La casa de Vil·la Urània també té història, oi?
Sí i tant. El nou conjunt d’equipaments estarà situat a l’antiga finca de l’astrònom Josep Comas i Solà. Vil·la Urània, com a espai, té tres parts diferenciades: en primer lloc, la vil·la pròpiament dita, que albergarà la cafeteria, amb un jardí d’accés des de la Via Augusta i una entrada també des del carrer Saragossa. Després, l’edifici modern, de 5 plantes, on hi ha les aules i els tallers (incloent-hi una espectacular aula cuina al terrat). I, en tercer lloc, el soterrani, amb la sala d’actes i la sala d’exposicions.

Adrià Torres

“Al Casal de Joves venen nens de diferents escoles, i això els permet conèixer altres nens del barri fora del seu grup habitual. Els eduquem en valors com la convivència, la solidaritat i la pertinença”.

Paloma Cerdà

“Em vaig apuntar al taller perquè ajuntava a dones DJs que volien compartir la creació de música i no n’hi havia a altres barris o centres. L’ambient és molt divers, hi ha gent de diferents països”.

Elisenda Segura

“Al Casal de Joves es treballen projectes de lleure, es dona suport a iniciatives joves i se’n fa difusió cultural. Casa Sagnier aplega molts serveis i això ha fet que molta gent del barri es trobés aquí”.

Maria Rosa Torrent

“Casa Sagnier és un equipament sociocultural que ofereix cultura de proximitat a la gent del barri i permet que tothom hi tingui accés. Des del Punt d’Informació Juvenil de Sarrià-Sant Gervasi treballem amb els instituts del districte”.

Cristian Layos

“L’objectiu de Casa Sagnier és promoure la cultura dins del districte i englobar totes les edats, és un projecte transversal. També oferim recursos que els joves no troben a altres llocs del barri”.

Ellis Whitney

“Del Casal de Joves, en surten tallers que estan molt bé. El de DJs m’ha donat un coneixement ampli de les bases del hip-hop i el rap, tant en l’àmbit tècnic com en el cultural, i m’ha permès conèixer altres noies d’aquest món”.

Nuria Braña

“El taller de DJs va sorgir a partir de la demanda de dones artistes i perquè no hi havia oferta. Un taller com aquest aporta riquesa cultural i obre noves perspectives. El casal ens ho va posar molt fàcil”.

Albert Alarcón (DJ-Alar)

“Casa Sagnier és un dels casals més implicats amb els joves. Tenen una mentalitat oberta a qualsevol projecte interessant. No es tanquen només al barri, sinó que tenen una visió global”.

Deixa un comentari

Responsable: Sociedad General de Aguas de Barcelona, S.A.
Finalitat: Publicar comentaris i opinions sobre la informació i notícies publicades a través del web.
Legitimació: Consentiment de l’interessat.
Destinataris: No se cediran dades a tercers, excepte per obligació legal.
Drets: Accedir, rectificar i suprimir dades, així com altres drets, tal com s’explica a la informació addicional.
Informació addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a través de l’enllaç següent: política de privacitat